Inför Illusionen om Gud.

Igår läste jag klart "Fem personer du möter i himlen", och ironiskt nog tänkte jag följa upp den med ett verk av Richard Dawkins =)

Nu har jag precis glufsat i mig av förordet till boken “illusionen om Gud“  vilket har varit mycket givande. 
Men innan jag hugger in på huvudrätten känner jag att jag måste plita ner min egen inställning i frågan om religionen som sådan, och framförallt om kristendomen som är den religion jag själv indoktrinerats inom.
Min förhoppning vilar starkt på att jag kommer kunna granska boken ur ett cyniskt perspektiv, på precis samma sätt som jag skulle granskat ett verk som förespråkade religionen.
Dock känns cynismen inom mig knappt greppbar när Dawkins i sitt förord prickar in mig i sin huvudmålgrupp. Vi som inte trodde att vi kunde.
Och när jag applåderar till Dawkins insikt om att det inte finns några religiösa barn så handlar det inte om någon ocynism, utan bara om att något helt korrekt (jag vet att uttalandet är korrekt för jag har själv varit ett av dessa “religiösa barn“) har fastslagits. Det vore oerhört naivt att tala emot detta.

Min erfarenhet av religion: Jag är själv konfirmerad, men var långt ifrån troende när jag gjorde detta valet. Mitt syfte var till skillnad från många andra i den situationen inte dyra presenter, utan insikt. Jag är uppvuxen i en kristen familj och mina föräldrar ville ge mig en kristen uppfostran. Men Gud var inget jag ville prackas på. Jag var av uppfattningen att religion inte kan tas på allvar om man ärver den, för då skulle jag lika gärna kunnat vara muslim eller buddist om omständigheterna var annorlunda. Om Gud var något för mig så ville jag upptäcka det själv, och vilken väg kan då vara bättre att gå en konfirmationsstigen?.
Jag blev aldrig religiös av detta, men jag kunde åtminstone stå med huvudet högt och säga att jag hade gjort ett seriöst försök till att förstå storheten, men aldrig lockades av den.

Men även om jag aldrig riktigt såg mig som kristen, så kände jag heller inte att jag tillhörde någon annan kategori. Ateist kallade jag mig verkligen inte, men det var definitivt dit jag hörde. Men jag tog aldrig någon ställning, och har inte gjort än idag. Det är av den anledningen jag tänker kasta mig handlöst in i Dawkins bok. För att få tillhöra något, för att få svar. För att få kunna få kalla mig ateist utan att för den sakens skull känna mig som en föraktare. Utan mer som en stolt tänkande och insiktsfull person.
Och framförallt, för att få kunna tala ut med mina föräldrar om det jag inte visste att jag kunde

Frågor: Jag har egentligen bara en fråga som jag inte känner kan besvaras av den rena logiken. Den här frågan kan tyckas en smula dumdristig inför en bok som denna, men frågan lyfter upp något som talar för en högre kraft, något oförklarligt. Och som ateist är det just det oförklarliga jag vill ha svar på. Därför undrar jag följande:
Existensens utlösare? Låt säga att allting till en början var helt svart, och ingenting annat än ett oändligt tomrum existerade. Jag kan inte tänka mig något logiskt svar på hur det gick vidare därifrån. För att ta ett steg framåt från ett sånt utgångsläge så krävs det en katalysator. Något som av egen kraft för utvecklingen framåt. Och om ingenting existerade utöver tomrummet i sig, vad var det då som tog steget?.

Egna Insikter: Angående att folk behöver religion i ett tröstande syfte. 
Det här är ett motargument jag själv känner kan vara lite onödigt att lyfta fram till en ateist. Som Dawkins säger så behöver inte religionen vara sann bara för att den är tröstande, och en ateist är i huvudsak intresserad av frågan “guds vara/icke vara”. Det här berör inte riktigt det ämnet.
Men för att bemöta det så vill jag dels lyfta fram att den tankegången är väldigt föringande, men att det också vilar något oerhört barnsligt i den. Som att alla troende människor använder Gud som en förälder att nyttja när den taskiga dumma världen är elak. Mamma MAMMA! Världen slog mig, säg åt den. / Sluta världen, annars säger jag till pappa.
Men det är också en uppskattad klapp på axeln till oss icke troende. Som att vi är dem starka alfahanarna som då inte behöver tröstas.


Nu har jag som sagt endast läst förordet till boken, därför är det ganska fattigt på den egna insiktssidan. Jag försökte komma upp med några kontringsbara argument till Guds existens, men det visade sig vara svårt. Jag vet att Dawkins har ett kapitel i boken om just detta, men det känns fel att tjuvkika då det här handlade om att plita ner min inställning innan jag läst boken.
Är du kanske själv troende. Dela i så fall gärna med dig av varför du välkomnat religionen in i ditt liv, så får jag lite att klura på, utan att ha blivit för "Darwiniserad".

Kommentarer
Postat av: bleunt

Åh, jag avundas dig. The God Delusion var den första bok jag läste (eller, lyssnade på när Dawkins själv läste för mig i mp3-spelaren) i en serie av böcker skrivna av ateister. Du kommer inte kunna låta bli att gnaga vidare på Harris, Hitchens och Sagan etc."Ateist kallade jag mig verkligen inte, men det var definitivt dit jag hörde. Men jag tog aldrig någon ställning, och har inte gjort än idag."I ett av kapitlen tar Dawkins upp agnosticism specifikt, och jag hoppas du finner några svar där. :) Med retoriska argument som att vi alla är ateister när det kommer till Tor, Zeus och Ares, och att vissa av oss bara tar det en gud längre är det ett intressant kapitel."Existensens utlösare?"

Även om boken tar upp det, så finns inget svar. Man vet helt enkelt inte. Och det här är inget som en gud kan förklara heller, eftersom frågan hur gud kom till inte heller kan besvaras av religion. Däremot talar frågan i sig emot guds existens, eftersom saker alltid startar simpelt och gradvis utvecklas till mer komplexa ting. En Gud som skapade universum måste vara mer komplex än universum, och kan därför inte ha uppstått ur intet om universum inte kunde det.Kanske fanns det inte en tid då inget existerade, jag tror faktiskt inte det. Jag är iaf inte intelligent nog att greppa ett stadie där inte ens tid existerade. Eller så misstolkar jag konceptet.

2009-02-11 @ 16:13:27
URL: http://bleunt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback