Gud skojjar till det.

Att bibeln knappast har hela garageuppfarten asfalterad är ingen hemlighet. Men det mest bisarra kortet den spelat ut är enligt mig (och det verkar alla vara rörande överens om) historien om när Abraham ska offra sin son Isak, för att Gud behöver lite hastig bekräftelse.

Berättelsens sensmoral är absurd, men brukar alltid ursäktas med att Gud bara skojjade med Abraham och ingrep precis innan han skulle sätta kniven i sin tonårige avkomma.
För Gud vill juh inte gärna att man går berserk på sina anhöriga och offrar släktingar mitt på blanka eftermiddagen.
Speciellt inte på hans beställning. Eller?

I en senare del av bibeln kan man läsa om Jefta, en man som har ett sånt enormt sug efter att få vinna ett krig mot ammoniterna att han vänder sig till Gud för lite orättvis assistans. Så dom gör en deal. Om Gud hjälper Jefta att vinna kriget, så lovar Jefta (och jag citerar) "att göra ett brännoffer av den första som kommer ut ur mitt hus och möter mig, när jag återvänder"

Så Jefta går iväg och vinner ett krig, återvänder och får till sin fasa se att den första som dansar ut ur hans hus är hans dotter. Ve och fasa skriker Jefta medans han sliter av sig kläderna i frustration. Sen berättar han om sin deal med Gud och att hans dotter nu ska friteras i gammal god bibelanda.

Dottern är säkert medveten om att barn som gör revolt mot sina föräldrar ska stenas till döds enligt den bibliska läran, så hon accepterar sitt öde, men först vill hon gå upp till bergen och böla i två månader över att hon tvingas dö som oskuld. Barmhärtig som han är, så går Gud givetvis med på detta. Efter två månader kommer Jeftas nästan orealistiskt lydiga dotter tillbaks för att möta döden.

Historien har sina likheter med berättelsen om Abraham och Isak, men vid själva offrandet kommer dessvärre ingen deja-vu känsla till undsättning. Det slutar nämligen med att Jefta steker sin dotter, för att tacka Gud som denna gången inte har en ända invändning att komma med.

Som avslutning vill jag passa på att travestera Christoffer Hitchens boktitel "God's not great", med att säga: Fuck you, Gud. Det här är inte acceptabelt, inte ens för en man av din rang.

Kommentarer
Postat av: En modells liv

Man får tro på vad man vill enligt mig :) men jag fick en att gråta av allt jag viste om en.2009-09-20 @ 00:54:13
URL: http://modellinglove.blogg.se/
Postat av: Kunta

"Man får tro på vad man vill enligt mig"Vet inte om jag kan hålla med fullt ut där. Inte allt för sällan så handlar folk i enlighet med sina övertygelser. Jag kan dra religiösa extremparalleller, där en tro ofta kan leda till andra människor vållas skada.

Men såna paralleller känns överflödiga, för jag tycker redan att det är fel med det du gör. Du tar betalt (eller är åtminstone beredd att börja göra det) för en förmåga som du tror dig ha, men som egentligen bara är rent båg. Det känns som ett ganska osunt agerande. Och jag skulle gärna vilja höra dig förklara den moraliska aspekten i det.Och en annan sak.

Att du tror på det du vill ökar ju inte heller sanningsvärdet i det du tror på. Om jag bestämmer mig för att exempelvis börja tro på påskharen, så ökar ju inte det sannolikheten i påskharens existens.

2009-09-20 @ 03:17:59
URL: http://shortnecked.blogg.se/
Postat av: Anki

Haha, ja, Bibeln är en outsinlig källa av bisarra grejer. En av mina favoriter är berättelsen om Job, snacka om en Gud som ägnar sig åt sadistiskt massmissbruk... Gillade ditt inlägg om JV också, klockrent! ;)

2009-09-20 @ 18:55:36
URL: http://tjurskallenstomrum.blogg.se/
Postat av: Anki

Oops, jag menar såklart MAKTmissbruk... :P

2009-09-21 @ 15:04:09
URL: http://tjurskallenstomrum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback